Thursday, December 1, 2016

KISAH SUSU IBU KURANG DAN ANAK KUNING


Setiap ibu yang mengandung dan melahirkan anak mesti ada ceritanya dan diuji.  Mama dah siap-siap ambil cuti 2 minggu awal sebelum due date. Seronoknya cuti awal. Boleh makan sedap-sedap dan rehat kat rumah. Tapi sempat cuti sehari je.

Keesokan harinya mama dah rasa lain macam. Perut mulas-mulas macam nak buang air besar dari tengahari. Tapi tak lawas. Banyak kali berulang alik ke tandas. Mama buat tak tau je la. Mungkin sembelit agaknya. Mama buat kerja seperti biasa.

Tiba waktu Maghrib ada tompokan darah pada celana. Ok memang sah tanda bersalin. Sakit pon makin kerap setiap 10 minit. Mama bagitau abah. Abah buat cool rileks. Kata abah kita solat Isyak dulu pastu baru bertolak ke Hospital Azzahra. Hospital Azzzahra bukan dekat tau. 45 minit perjalanan.

Ok takpe mase tu mama masih boleh tahan lagi. Buat breathing technique. Sempat solat berjemaah.Check beg dah complete belum. Lepas isyak terus chow.

Dalam perjalanan memang tak lepas handle kereta. Setiap kali contraction pegang handle kuat-kuat dan selawat. Sampai je Hospital sister check bukaan dah 5cm. Ok terkejut. Tak lama dah ni. Excited nak jumpa Umar tapi dalam masa yang sama takut nak bersalin. Contraction makin lama makin kerap dan kuat hanya Allah yang  tahu. Mama buat-buat sado taknak ambil epidural sebab fikir dah 5cm aku mampu kot. Tapi seriously sakit especially after doctor pecahkan air ketuban terus rase nak terberanak. Then bagitau misi rase nak beranak sangat ni.

Diorang pon kelam kabut prepare kelengkapan. Push push sekuat hati tapi tak sedar pon doctor dah pakai vacuum. May be prolonged second stage.

Alhamdulillah lepas dengar Umar menangis mama lega. Apgar scor 9/10.Dapat tengok Umar kejap je lepastu misi bawa ke ruang baby. Lepas habis jahit mama di bawa ke wad. Penat tapi excited sampai tak leh tidur. Makanya tidur-tidur ayam je. Abah pon same.

Pastu misi masuk bawa Umar. Mase tu la mama dapat tengok Umar dekat-dekat. Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah bahagianya rasa. Lepas maghrib hari Umar dilahirkan, kami dah boleh balik.

Balik rumah mama dah start kene oncall. Umar menangis setiap jam. Susu badan tak berapa ada. Ya Allah memang menguji kesabaran. Mama tak dapat tidur lena. Kesian pon ada.  Jadi opah Umar bagi susu formula sikit. Dalam keadaan terdesak semua pon jadi. Dari kesian tengok anak dehydrated bagi la sikit susu formula. Tapi rasa terkilan sikit.

Esoknya misi klinik kesihatan datang check Umar dan mama. Umar nampak kuning/jaundice. Kene pegi KK ambil darah. Paras bilirubin dalam darah Umar sangat tinggi. Disebabkan Umar baru hari ke2 jadi Umar perlu masuk wad.

Nak dipendekkan citer kuning Umar ni berlanjutan lebih 2minggu. So hari-hari la berulang alik ke klinik Kesihatan ambil darah. Penyebab kuning Umar adalah breastmilk jaundice.

Ok macam mane mama maintain susu ibu?

1)       Pertama sekali jangan culas pam susu. Pagi-pagi adalah waktu terbaik untuk pam susu. Ikut prinsip demand dan supply.
2)       Makan makanan yang seimbang. Rajin makan kurma atau oat.
3)       Minum air kosong banyak
4)       Sentiasa positif dan jangan stress
5)       Support dari husband sangatlah penting
6)       Mama ambil set berpantang Shaklee.

Sebab mama percaya kan brand Shaklee ni dari dulu lagi.

Mama ambil Alfalfa, vitalea dan vitamin C.

Alfalfa untuk milbooster. Alfalfa ni actually tumbuhan herba yang akar dia sangat dalam jadi banyak nutrient diserap. 
Bagus untuk membantu menambahkan susu badan.

Vitalea adalah multivitamin untuk lengkapkan nutrient dalam badan kite.

Vitamin C untuk membantu penyembuhan luka dengan cepat.


Nak set berpantang Shaklee?

Wassap Mama Umar
011-21885902

No comments: